Policija

—__ 454 | _

власти, под условом да прође кроз суђење, да би био, ако томе места има, погођен законском казном...

Административна полиција не даје префекту власт да затвара грађане. Истина, у пракси, то констатовање отпада. Јер, префекти могу лично вршити радње званичника судске полиције, а осим тога кривични поступак даје комесарима полицијским својство званичника судске полиције, који у себи садржава власт да притвара лица, да над њима и њиховим становима врши претресе и да их изводи пред суд.

Од принципа да се поштовањем личне слободе ограничава

власт префекта и његових агената има одступања у погледу странаца, умно оболелих и просјака.

Влада може у свако доба странце из земље протерати. Министар унутрашњих дела ово право протеривања може употребити на основу одредаба кривичног поступка и према странцима којима је дозвољено да имају свој домицил у Француској. У граничним департманима право протеривања припада префектима.

Закон од 30 јуна 1838 допушта државној власти, да може по дужности интернирати лица која пате од згранутости. Осим тога она допушта породици лица лако душевно оболелих да могу просто административним путем умноболне интернирати. Кад префект по дужности интернира лица душевно оболела, мора о томе известити прокуратора Републике и фамилију болесникову.

Допуштено је административним путем интернирати у склониште просјака лица која су била кажњавана за просјачење. Ово је склониште нека средина између затвора и азила. Ова је установа из 1808 г. и имала је за циљ да спречи просјачење. Али како су се биле појавиле злоупотребе, јер су у склониште слата и лица која нису просјаци, кривични законик прописао је да административна власт може слати у склониште само она лица, која су већ била кажњена за просјачење. Ако неко лице само захтева да се упути у склониште за просијаке, може се

послати и ако није раније било кажњавано. ) Марко Новаковић

Из прошпости српске-полиције

Доносимо слику пок. М. Аншоновића бив. начелника окружија јагодинског за време владе Књаза Михаила да се види какво су живописно одело носиле окружне старешине када су путовали