Policija

-—— 420 [ учили разноврсним пословима, јер се дешавало да полицијски чиновник Управе вароши Београда није умео да се окрене у среској канцеларији. -

___Ово су кандидати за полицијске чиновнике с факултетском. спремом, а са онима другима стојимо још горе, јер их управо и нема. Све што има бољу квалификацију иде у друге струке. У полицију је још до сад ишао велики број кандидата, који- су као практиканти провели у овој служби, али сада ни њих нема. Закон о уређењу округа и срезова онемогућио је овим кандидатима улазак у ову струку. Полицијски писар мора имати најмање четири разреда гимназије, а с том квалификацијом не може даље напредовати. За среског начелника траже се веће квалификације. Што нема кандидата за полицијске чиновнике, кривица је до закона о уређењу округа и срезова, којим је постављање практиканата полицијских пренето на окружне начелнике, који их постављају без обзира на спрему и квалификације. о је по= ложај изложен честим променама, утицајима са стране. За то би постављање практиканата требало пренети на Министарство, да би било колико толико сталности и да би се нолија И ција о кандидатима за указно звање.

Уопште овај ред неуказних чиновника по свима струкама остао је неосигуран и необезбеђен у старости. У савлађивању административних послова практиканти су вредни помоћници чиновницима. Без њих се не могу замислити канцеларије, они су душа свих административних радња, управо су оно, што подофицири у војсци, па им према таквој вредности треба осигурати егзистенцију као и њиховим породицама. Што пре треба донети уредбу о полицијском неуказном особљу, као што је то предвиЂено чл. 47. зак о уређењу округа и срезова.

Ступањем у живот закона о среским судијама орој кандидата свршених правника за полицијску службу биће мањи. Нико се више неће задржавати у струци, у којој “се не може да прави каријера. Закон о уређењу округа и срезова јако је штедљив према полицијским чиновницима. И писари и срески начелници морају служити најмање по три године у једној класи. Претпоставимо да неко као писар проведе шест година и као срески начелник шест, такав чиновник тек после 12 година службе може доћи до 3000 дин. плате годишње, док су његове колеге одао постале независне судије с том платом.

За то закон треба што пре мењати. Доста је увести две