Policija

___[2]

класе писара: друге, с платом од 1500 дин. и прве од 2000 дин. На овај би начин и писари, који немају квалификација за више напредовање имали бар пристојну плату, с којом би могли за– довољно служити и доћи у пензију. Срески начелници би могли имати ове плате: Треће класе 2500, || кл. 3000 и прве класе 3500 дин. Секретари начелства и чланови управе гр. Београда две класе: друге 3500 и прве 4000 дин. Они би имали веће плате од среских начелника, јер им је и положај такав. Кад су они заступници окружних начелника, и истих квалификација, онда нека буду и већег ранга од среских старешина, којима су претпостављена власт) а то су већином кандидати и за окружне начелнике. Начелници окружни треба да имају четири класе: че"тврта 5000 дин.; трећа 6000 дин; друга 7000 дин. а прва 8000 дин. Пошто је законом о судијама председницима дата већа плата. него начелницима окружним прве класе, то треба повисити и њима плату на 83000 дин. Кад су то пуномоћници владини у округу, онда се њихов углед мора дићи, а не може се он подићи ако начелник окружни нема чим да се репрезентира; у једној класи писари и срески начелници би служили две године, а окружни три године.

Овакве плате биле би умерене и према данашњим приликама одговарале би потребама живота и службе. Није потребно ово доказивати, кад се зна, да су чиновници честим изласцима по срезу и округу изложени трошковима и напорном раду, да морају бити пристојно одевени Ниор ом која није јевтина, а коју сви чиновници морају имати, кадгод су на служби, јер униформисану власт још маса респектује.

- Кад се ово створи, кад се материјално стање полицијског чиновништва уреди, онда ће се чиновници мирно посветити својем послу и вршити га савесно и поштено. Уз то треба завести и сталност: укинути 5 76 и 70 зак. о чинов. грађ. реда, бар за_ ниже полицијско особље (писаре и среске начелнике).

Како је закон о уређењу полицијске струке у вези са зако-

_ном о чиновницима, то их треба упоредо израдити. Овим би се добило много. Били би регулисани рангови свих чиновника по свима струкама, створени нови положаји, који се сад провизорно уводе, н. пр. полициски комесари, које звање ни један закон не зна, а којим се изигравају ограничења унапређивању неквалификованих чиновника. Нпр. неко не може бити постављен за среског начелника, па се поставља за комесара у рангу среског