Policija

== 470 —

М-ти стечај

Несумњива је ствар, да се писменост наших нижих поли– цијских органа у више прилика показала као-недовољна за пра– вилно и успешно извршење многих њихових заплетених и дели– катних дужности. У томе погледу код нас се има и мора још: доста радити. и

Да би се у нашем жандармеријском кору предузеле све потребие мере, које ће припомоћи, да се писменост и воља за чи– | тањем код свих жандарма што боље развије, ми свима њима. стављамо ово питање на одговор:

___Шта све треба предугеши у нашој жандармерији, па да се за сразмерно Кратко време постигну добри и устешни регул= тшати у погледу развијања писмености и воље за чишањем и радом Код свих наших жандарма и ноћних стражара 2

Рок за одговор оставља се до 1 септембра ове године.

Најбоље оцењени одговор, од стране нарочите комисије, биће награђен са 20 динара. -

Желети је да и овом приликом наши жандарми покажу ве– лико интересовање за ово по њих врло важно питање, као што су свагда до сада чинили.

ЛИСТАК “

_ Демонстрација у бањи

Било је то године 19... -

У српској бањи Б: која је чувена својом лековитом во– дом, као и све друге наше бање, пуно је света обојег пола. Све је то дошло да прикупи што више здравља и чиста ваздуха за зиму.

Беше топал дан, звезда припекла како Бог хоће, прикучило се време ручку, и, разуме се, да се у то доба није могло ништа друго радити до, чекајући јело, гледати у дно хладној пивској чаши.

Ћеретали смо и разговарали, задиркујући једно друго, кад. одједном одјекну некаква граја, некакви измешани гласови, и мушки и женски, између којих је један ипак избијао.

— Нећемо тако, не дамо ми странцима да се распртеу овој земљи; има ваљда и овде власти и закона.

=