Policija

_ 1

љевином и да се стави у ред просвећених и напредних држава. у Европи. Одиста, ретки дани, примерно родољубље... -

Тек 1882 године г. Христић је поново враћен у службу, у којој је, с малим прекидима, пробавио до 1901 године, и то као државни саветник, као председник министарства и министар уну“ трашњих дела и као председник Државног (Савета. Те године, 1901, дошао је дефинитивно у многозаслужено стање покоја = у пензију. -

Ових дана навршује г. Христић 93 године своје. старости. Он се прошле године у миру и тишини, скромно и нечујно, сетио седамдесетогодишњице свога ступања у државну службу, и педесетогодишњице свога наименовања за министра унутрашњих дела. Какав период времена и каква жива историја догађаја оличена у г. Христићу!

Данас је г. Христић вероватно најстарији годинама, а извесно и најстарији чиновник и министар у Србији.

Ми желимо од срца полицијском ветерану, многозаслужном и многоуваженом државнику г. Христићу добро здравље, мири спокојство у дубокој и ведрој старости његовој. Он је доиста предано служио својој отаџбини и задужио је признањем и захвалношћу. Наши млађи полицијски другови треба да се угледају на овог нашег ветеране, па да предано, искрено и самопрегорно врше своју тешку службу и буду прави чувари реда и закони тости у земљи. Истина, служба је тешка, али је пуна части и поноса. То нам је најбоље показао својим светлим радом г. Никола Христић — чича Никола.

Превозна средства. у служби београдске полиције

Зар се једном десило писарима београдске полиције, да су морали брзо изићи на периферију свога рејона поводом каквог важног догађаја Зар се ни један од писара тих момената није премишљао, како- ће што пре изићи на лице местаг И зар нико од писара није размишљао: какво ће стање тамо наћи; да __ли се неће оно изменити, док он тамо стигне; да ли неђе повређени, ако је случај теже повреде, Ура. те да од њега неће. моћи узети представку итд., итд.

Да, често бива, да се мора изићи из кварта што пре на лице места због каквог важног догађаја, о коме се у почетку