Policija

гли свој протест, у најкраћем времену нестане из жандармеријског кора. И надлежни су се уверили у штетност оваквог наоружања, па су усвојили предлог жандармеријске команде и дали свима жандар=

мима брзометне пушке најно-

вијег система; једнообразне пак револвере, жандарми ће добити још у току ове године.

Фотографски момент-апаратиу београдској полицији == Од скора београдска полиција располаже момент-апаратима најмодернијег система којима се брзо и неприметно могу снимати сумњиве особе или групе људи. Свакако да ће ови апарати, какве увелико употребљују модерне полиције, бити корисни и код нас.

уандаомеријски фонд. Многи наши угледни грађани, дознавши за овај фонд и његов племенити циљ, радо хоће да му приложе извесну суму. Само на тај начин капетану г. Тошићу понуђено је на 200—300 дин.

Овако одазивање грађанства према нашој жандармерији најбољи је знак да оно уме ценити жртве и тешкоће које подносе жандарми у заморној и неблагодарној служби одржавања реда и безбедности и да увиђа како су скоро ништавне награде, које ови за тај силан напор добијају.

За препоруку би било да се за ову хуману установу искрено заузму и сви жандармеријски официри и полицијски чиновнициу унутрашњости, пошто ћеблагодети овога фонда осећати равномерно и жандарми из одреда. Треба знати да ако се богатим прилозима фонд брзо ојача, да ће бити у стању да и пре одређенога рока даје помоћи и пензије остарелим жандармима.

У овој скупштинској сесији добиће фонд и законску санк= цију.

Имена приложника у идућем ороју. Е

Есперанто и полиција. Читамо у „Јиегласта Ронса Ви!«епо“, полицијском листу који излази на међународном језику есперанто у Паризу, да на стра-

ни има већ велики број поли- цајаца, који се служе есперан-

том. .

На М!П конгесу свих оних који говоре есперантом, у Антвер= пену, био је први међународни конгрес полицајаца есперантиста. Било је 60 учесника.

Антверпенски полицајци, који имају своје есперантско друштво, у униформама су присуствовали свечаном отварању есперантског конгреса и тада је полицијски официр Херманс изговорио ове речи д-ру Заменхову, творцу есперанта:

„У име антверпенских есперантиста полицајаца ја вас поаздрављам с пуно поштовања и искрено вам у име свих нас захваљујем што сте створили есперанто. =

За нас је есперанто од превелике користи. Он ће моћно припомоћи да се појачају и подигну на виши ступањ међународни. односи између полицијских организација у целом свету и он ће нам олакшати вршење наше дужности, која је у томе да штитимо друштво од неваљалаца, не само народних, већ и међународних.