Policija

= 658

9. Установе за хигијенске станове сиротињске.

10. Установе за предохрану и лечење туберкулозе.

11. Установе против опасности од венеричних болести.

12. Установе за предупређење и лечење заразних болести у народу. —

13. Установе против алкохолизма.

14. Школе за персонал који чини помоћ болешљивима.

Када будемо говорили детаљније о самој изложби задржаћемо се више на многим драгоценим стварима, које нам она пружа:

5

Распоред нандарма на уличној служба у Бвограду

Сваки командир би требало да што боље упозна особине и · способност свих жандарма у чети, па, кад их буде распоређивао на службу, да у интересу саме службе уме сваком дати ону коју овај може вршити са успехом. При распоређивању не треба губити никад из вида важност места, на коме ће жандарм вршити позорничку службу. Неспремног жандарма не треба узимати за позорника, али, ако то већ мора бити, потребно је да се посведневно контролише и поучава, а никако не да се остави самом себи. -

При распоређивању треба имати у виду и ово:

1. У најглавнијим улицама требало би да супозорници отре· сити, лепо развијени, са што бољим држањем, у лепом оделу итд.

2. На Станици и Пристаништу, треба да су што угледнији, отреситији, што писменији, и интелигентнији жандарми, да би комесари могли да их науче бар оним француским и немачким изразима, који су најпотребнији за њихову службу. Неки су комесари ранијих година радили ово, али увидевши да позвани без оправдане потребе често мењају жандарме, престали су те је тако "ова врло корисна идеја, као и многе друге наших млађих полицијских чиновника и појединих официра, пропала.

3. Жандарми на пијацама. треба да су чвршћег карактера, беспорочни и да добро познају квалитет свих намирница и, уз

# () оввме важноме питању за нашу београдску полицију, које још није расправљено у духу праве потребе полицијске службе уступићемо радо ступце свакоме који буде дао какав користан и практичан прилог.