Policija

'

ЛИК ______

Америчка попиција

Америчани врбују за своје полицајце најпоузданије људе, здраве, снажне, окретне, смеоне, опробане, брзе, разборите, досетљиве. Новајлија се прима у службу после веома пажљивог свестраног испитивања. Пробање, којему подвргавају кандидата, по гдекада узима доста ризичан карактер. О томе се може судити, на пример, по овом причању једнога такмаца за полицијску службу.

Тај је човек емигрирао из Европе у и _ Овде је неко време био без занимања, док није сазнао да полицији требају здрави, јаки људи, добри јахачи, за жандарме — коњанике.

Као негдашњи хусар, а уз то снажан и окретан, и он се пријавио.

Шеф полиције је примио његову понуду благонаклоно. Нашавши да одговара свима погодбама, одмах му изда једну по-

__руку да је изврши, али му уједно каже, како овакве порук

_ обично врше извеџбани жандарми коњаници; али онај коме би се тај задатак поверио, случајно се разболео.

„Примите се овог посла, — рекао му је шеф — па, „ако будете имали успеха, то ће вам бити најбоља препорука.“ Ево у чем је ствар:

Некако баш тих дана био је украден пакет с доку ел који су одвећ компромитовали неке више полицијске чиновнике. Ушло се у траг лопову, који се према добивеном извештају, спремао да бежи на југ. Предпостављало се, да“ ће, да би заметнуо траг, неки део пута прећи пешке, а после ће већ продужити на коњу. На путу, који је имао пешице да прође, налазио се на веома пустом месту мост, око кога је било згодно за заседу. Кад лопов буде прелазио преко моста, може се на њега напасти, па му на неки начин одузети украдене хартије.

Нарочито му је наређено да лопова не сме ни ранити. "ни убити, да не би цео тај догађај био предмет излишних Па Вора. И бацио ма најмању сенку на полицију. :

Кандидат је радо узео да изврши ову шкакљиву поруку. Шеф му је подробно објаснио, где је мост, а, дао му је и тачан опис оног крадљивца. Одмах се кренуо на пут и ево шта он сам прича: