Policija

15

„државног реда већега степена и зато се употребљавају само у Ори ПИ приликама. ___ - –

Па и досадашње уредбе о жандармерији говоре у прилог овога гледишта. Кад је 1861. године установљена у Београду по"лицијска трупа, мислило се да она функционише само у Београду па је и стављена под власт Управника града Београда. Али кад _је 1880-тих година после неуспешног покушаја да се установи «трупа јавне безбедности, која би имала за циљ дау Србији ~ служи као пољска покретна жандармерија, донесен нов закон о "жандармерији, 1:84. године, којим је њена надлежност и функционисање проширена на целу земљу, законодавац је са свим пра"вилно, таквој, сада увеличаној трупи, дао __ уор Ву и војне старешине, као што је то и данас.

С обзиром на све ово излагање, а пошто нам простор листа "не допушта да будемо опширнији, завршавамо с ово неколико "редака: Делокруг рада београдске жандармерије треба изменити у томе смислу, што ће се за редовну варошку службу поставити једна нарочита полицијска трупа под Управником вароши Београда односно Министром Унутрашњих Дела. Међутим делокруг "жандармерије треба неминовно што више проширити у унутрашњости да она у колико је више могуће врши функцију пољске жандармерије. Ми ту жандармерију за одржавање реда неопходно ·потребујемо а да очекујемо њено установљење редовним путем поред ове жандармерије треба да прође много времена.

Лепо комбинована и нешто увећана трупа данашњих ноћних «стражара могла би дати ону трупу, коју потребује београдска полиција за дневну и ноћну службу. У интересу успешнијег рада могло би се још полицији од садашњег броја жандарма дати сто-тину њих, који би се у редовној прилици могли употребити само "за административну службу по квартовима. Осталих 1200 жандарма могли би вршити службу пољске жандармерије, јер ни Хрватска, која се хвали том својом установом, нема их више на броју.

Само, према нашим приликама специјално, ова измена може бити. од користи тек онда, .ако би и будући полицијски органи били законом одстрањени од права на изборе као што је данас, јер би иначе имали у место једног компактног и добро организованог кора солидно обучених и спремних органа једну масу лица на броју која би се, сваком политичком променом мењала од првога до последњега, као што је на жалост и сада у Бутарској. | |