Policija

___ [52 —

_ зили са позорнице јавнога рада и скромно уживали плодове свога. _ тешког труда, напора и пожртвовања. · један од таквих српских чиновника био је и пок. Јован "јоца — Наумовић.

Он је рођену Бесграду | 29. августа 1813. год. од оца Наума Крнара, који је погинуо са Корађорђем у Радовању. После смрти Наумове, жена његова вратила се из Русије. На наваљивање "књегиње Љубице, кнез Милош је примио у свој двор малога. _јоцу да сео њему ињеговоме васпитању стара. У двору је свршио основну школу, па кад је поодрастао он је отишао у Русију на војено образовање са првом партијом младића, одакле се после неколико година вратио као официр.“ -

Пок. Јоца био је први гардиски официр у нашој војсци. Леп, висок, наочит, права мушка прилика. Својом исправном службом стекао је поверење и поштовање. Убрзо је био произведен за команданта кнежеве гарде, аза тим је напредовао и-дотерао до "чина потпуковничког. Доцније, он је своју каријеру у војсци прекинуо због неких политичких смутњи и подметања.

После тога, он је прешао у полицијску О труну и био је началник окружни:

У округу црноречком 4 Роан“

У округу јагодинском — 10 година;

У округу крушевачком 2 и по године;

У округу књажевачком 10 година, иу округу зајечарском. "2 године где га је и пенсија затекла. Провео је дакле у полицијској служби 28. година и 6. месеци.

Ово, на први поглед, не изгледа ништа необично, али се овде истиче један веома важан факт: да је пок. Јоца на два места био непрекидно са службом пуних 20. година и то: у окр. јагодинском 10. иу окр. књажевачком 10, а то је, према данашњим приликама у земљи и положају полицијских чиновника — за _дивлење! Јасно је дакле, да се за тако дуго време могао одржати на та два места само за то, што је био у служби својој исправан, савестан и у сваком погледу узорит чиновник. И заиста, он је био чиновник ретких особина. Али све те лепе од– лике красило је његово добро и племенито срце, па за то га је. _ народ волео и поштовао. Нарочиту је пажњу обраћао: да су друмови у његовом округу добри и угодни за саобраћај; да се по_ љопривреда и економија што јаче и успешније развијају, и да се.