Policija

С „1

тивним радом не обновити их2. Јер, начелници окружни, пре- | · оптерећени пословима због садањих тешких прилика, нису у.

могућности, због овога, да се чешће удаљавају из свога места:

а још мање имају времена да се задржавају у сваком среском |

месту по неколико дана ради прегледа канцеларијскога рада, давања упустава о тачном примењивању закона, ради прибирања података о савесности и понашању чиновника, ради сазнања живота грађана и прилика у округу и свему осталом, што један начелник округа, као шеф управне власти и представник владе треба да зна.

Њих, начелнике округа, у погледу прегледа рада канце- | ларијскога, вођења евиденције правилног примењивања закона |

и осталих дужности које долазе у надлежност полицијских вла„сти, треба ште пре да замене територијални, полицијски инспектори, који ће за ове послове имати и већег ЛА и више искуства. Витор Д: Крстић

О ЖАНДАРМЕРИЈСКИМ УРАНА

а

Одмах код оснутка наше младе државе, показала се велика потреба, да се за уздржавање мира и реда у земљи, организује једна јака сигурна стража, т. |; жандармерија.

Пошто је жандармерија на ослобођеном територију бивше Аустро-Угарске била већ раније у сваком погледу веома добро организована, одлучено је, да се жандармерија и у осталим ди'јеловима наше државе по сличноме узору организује.

На подручју Краљевине Србије била је жандармерија до-

сада концентрисана већином само код среских и окружних на- у

челства, а у већини случајева служила је само као асистенција ' полицијским чиновницима код исљеђивања разних протузаконитих дјела.

У Србији није никада жандарм самостално иступио да истражи који протузакони чин, јер није био у том правцу школован.-У бившој Аустро-Угарској полагала се напротив веома велика важност на то, да се жандарм стручно тако изобрази,

да: буде у стању и најзамршенији криминални чин самостално.

истраживати, да сачува евентуално трагове, посакупи разна сотрога депсп, кривце похвата и на тај начин сутцу истражи% Ф и

ак.