Policija

ВИ

2; «

УЖена се може преудати ако јој муж погине или, од ње одбегне. И |

Жена, чији је муж отишао на војну, дужна га је. чекати све док се не врати, па ма кад то било. Тек кад добије поуз_ дану вест да јој је муж погинуо, може се преудати.

УЖена при преудаји нема права на децу из првог брака, ако има још живих рођака покојног јој мужа. Деца у том случају остају код мужевљевих најближих рођака, а ако ових нема, онда је други муж обавезан да децу прими и да их издржава као своју рођену. | ПЕ а

Ко девојку обешчасти, па ма то било и са њеним пристанком, мора је узети за жену. Не учини ли то, потпада под крвну освету, као да је извршио убиство. У случају силовања, _ кад ни сама девојка неће да пође за кривца, нити је за њега · хоће да да њена фамилија, онда и ту постоји разлог за крвну освету. Ки: и Муж има право да отера неверну жену. Отпуштање жене бива, кад јој муж маказама одсече зулуфе. | и.

| Ко уграби девојку прошеницу, дугује две: крви: једну родитељима њеним, (ако је ови нису вољни дати) и другу њеном веренику. Ако таст не предувме мере због нанесене, му срамоте, вереник се и њему свети за увреду. У случају измирења са увређеним вереником, кривац мора овоме да плати сав учињени трошак и на име крви 12 кеса (1.200 дин.). .

У пећској нахији десио се овакав интересантан случај крвне освете: А. просио девојку али му је нису дали, и де- | војка се уда за Б. — После неког времена ожени се и А дру-. гом девојком. Обе жене добиле су мушки пород и деца одрасту као другови. Кад им је било по 20 година, син А-ов сазна да се мати његовог друга није хтела удати за његовог оца, и то му да повода да се као „увређени“ син свети: он убије, ни | крива ни дужна, свог друга! |

" Кад домаћин пуца и погоди драгана своје жене у прса, _ значи да није осрамотио част куће, а ако га погоди у леђа

осрамоћена му је кућа, јер је виновника убио тек пошто се овај растао са неверном женом! | А

Има примера, да је рођени брат поставио заседу, да му

ова убије сестру, која се одала неморалу. ;