Policija

„ари +

) , а потом и савршено утаманити опасне болести сифилиса, трипера и др. Одмах ћемо рећи, да се то може постићи само тада када лекари правник-криминалист у овоме послу пођу руку. пбд руку. Ево како то мислимо: % :

Пренос, заразе и сифилиса и трипера, као најопаснијих, мора се третирати и узаконити у кривичном законодавству као шешка телесна повреда, па преносиоца ове зараве (то јест учи-_ ниоца овог кривичног дела) казнити као и остале злочинце које садашњи наш Казнени Закон казни по своме 5 177-0М.

| Ми не видимо никакву сметњу да се овако преношење заразе сматра каб шешко шелесно повређење, када је и таква за- , раза једна: повреда за чије исцељење треба далеко више Времена него ли 30 дана, време које данашњи Казнени Законик означава за довољно, да би се једна повреда тела могла ква· лификовати као тешка, као дело злочина.

А када се то изведе, онда би се сваки чувао да не учини овај криминал, као што се многи чувају да не учине и друге кривице које позитивни закон казни. На тај начин, огроман | број и мушких и женских обазривије би се бацали у блуд, а. _ и при самој евентуалној сумњи на заразу лешело би се својевољно лекару и тражила помоћ. Било би, дакле, нешто сасвим супротно досадашњој пракси принудног лечења (тач. 7. поме- | _нутих „Привремених правила“) које не доноси никакве резултате, јер приморава на лечење само женске, као да се оне саме од себе заражују и као да мушких и нема заражених. венеријом. ; ; ке и | |

На крају бисмо могли да прегледамо поступак, на који би се изналазили кривци за пренос заразе Изгледа нам дајем то врло просто. .

Као свако злочино дело, и ово би се имало извиђати по званичној дужности. У првом реду, наравно, лекари који лече овакве болеснике имали би за дужност да од њих, пртоколарно узму реч о томе: како су се и где заразила. Такве протоколе. они би достављали санитетској полицији, односно оној власти. која би била надлежна да похвата ове кривце. А та власт, када добије овакве протоколе, имала би да поступи даље. И конста-. тује ли се, при лекарском (вештачком) прегледу да је означено лице и заражено, кривица му је и доказана. После тога, суд.

=