Policija

и 6.

ш Миомир М. Мијаиловић, деловођа општине планиничке, у срезу колубарском, пита: ПК „Већина грађана обраћају се суду ради наплате извесних «сума новада, које су им досуђене пресудама кметова или општинских судова за причињену штету усевима (кукурузу, пшеници и т. д) са стоком од стране суседа.

Молим уредништво за објашњење: могу ли се ове наплате

_ вршити, с обзиром на закон о обустави извршења и обезбе-

_ ђења као и тока рокова од 29 јула 1914 год. који је обнаро~

дован'у Бр. 165 Српских Новина од 31 јула 1914 год.2“ На ово питање одговарамо: |

По чл. 1 закона о обустави извршења и обезбеђења као и тока рокова, токови рокова плаћања по свима обавезама · из трговачког и меничног законика и специјалних закона, за. све уговорене обавезе из грађанског законика и тд. обустављају се од 12 јула 1914 год. као дана указа о мобилизацији "војске; па до шесдесет дана закључно рачунајући од дана, када буде објављен указ о демобилизацији војске. Ова обустава тока рокова важи и за обавезе примљене после 12 јула 1914 год. Изузетак је учињен за обавезе издржавања међу супрузима, или међу родитељима и децом, као и за обавезе из закона о старатељству, које су се морале, па и сад морају, о року испуњавати. | |

По чл. 3 овог закона, за горе означено време, тј. од 12 јула 1914 год. па до шесдесет дана закључно од дана по објави указа о демобилизацији, обустављају се и извршења пресуда п решења по грађанским споровима, у које спадају и кривичне пресуде и решења по грађанској части, т. ј. у погледу наплата "судских такса, трошкова и других новчаних досуда, као што је то објашњено правилником > (ЧЛ. 8) за. извршење првог закона о продужењу рокова плаћања по обавезама из грађан"ског, трговачког и меничног закона од 1 октобра 1912 год.

Према овоме, не могу се извршивати ни пресуде кмешова и општинских судова по грађанској части.

2