Policija

1 40

— На интервенцију немачког полицијског удружења одлучено је, да сви полицијски чиновници у Немачкој до 40 год. старости, имају годишње по 4 недеље 0суства а преко 40 год. по 5 недеља ради одмора.

— У чехо-словачкој републици је Министарство Унутр. Дела отпочело издавати централни лист га потернице.

— Полицијско шведско удружење је учинило апел на владу и на краља, да им се повећају додаци због ратне скупоће. Поред тога су тражили да држава узме на себе нормирање тих додатака у целој земљи, јер су они у свакој вароши другојачији. 8

— Због угрожене јавне без·бедности у вароши Лајпцигу (Немачка), пошто се увидело да доскорашњи полицијски кор није довољан да да потребну заштиту, од Т-ог новембра прошле године повећан је број органа са 120. лица.

~

— Пошто ће према уговору 9 миру Пруској бити одређено да има само до 100.000 "војске,

/

намерава се ради бољега осигурања реда у држави, да се повећа број жандармерије, које се повећавање већ врши и у многим другим државама поред осталих разлога и због утврђеног осмочасовног радног времена. У Пруској је до 1913 год. било само 6300 жандарма за целу земљу, док је Француска имала 25.000 њих војничко организо-

"ваних.

— Шведски полицијски извршилац у вароши Норкеплигу г. Ц. Г. Густафсон славио је пре краткога времена 50-то годишњицу свога полицијског службовања. Добио је том приликом многе скупоцене прилоге од удружења и колега.

- — 3З-ћега маја прошле године полицијски чиновници разнога положаја ив целокупне Немачке, дефинитивно су установили савез полицијског удружења у име 42.000 чиновника, од којих су до тога дана дали свој пристанак 38.000 њих. У савез су ушли 15 полицијских друштава из разних савезничких држава или покрајина .