Policija

— 11 —

ЗАШТИТА ДЕЦЕ И МЛАДЕЖИ _

Задатак Заштите је да се помогне арена коме је у опасности живот и здравље, или је у опасности да морално пропадне.

Та се помоћ састеји пре свега у томе да се заштите она деца, којима је највише угрожен живот, а то: су на првом месту одојчад.

У нашем народу је врло велика смртност, — два до три пута већа него што је у другим земљама. Од стотине рођене деце помре до краја прве године преко 15 од сто, до краја 15 године 37, а до 20 године помру свега 42 детета од сто, дакле. дочека живо само 58 двадесету годину. Данас у нашој целој Држави умире годишње преко 100.000 деце или дневно 277, што значи да сваких пеш минута умире по једно дете у нашој Држави. Према томе, ако би смишљеним и енергичним радом | успели да умањимо за половину смртност, значи да би годишње могли спасти 50.000 деце!

Деца у првој години највише умиру због урођене слабости (деца родитеља ·сифилистичара, алкохоличара и туберкуловних или сувише младих родитеља). Затим умиру због рђаве исхране или за то што их мати не може да доји, јер нема

лим грофовијама дужност, да организују полицијску службу и уведу плаћене полицијске органе. У прво време о томе се старао и руковао полицијском службом у грофовији Опапег Беззгоп, онај раније поменути колегијум мировних судија. Он је управљао полицијском службом преко. грофовијских инспектора, које је постављао по одобрењу државног секретара за унутрашње послове. Државни секретар врши опет контролу полицијске службе у свој земљи преко три своја генерална инспектора. Чувеним раније поменутим законом '0о локалној управи од 1888. била су „права Ошамег Зеззроп-а у погледу полицијске службе пренесена на један полицијски одбор грофовија, чију је половину чланова бирао Ошапјег 5е5топ, а половину грофовијска скупштина из своје средине. Градови већи _ од 10.000. становника сачињавају засебну полицијску област у којој по-. лицијском службом рукује такође један одбор изабран из средине град-. ске скупштине. Овим законом повишена је и она државна субвенција од “4, на :/, укупних трошкова на полицију за оне грофовије и градове, чију би полицијску службу државни секретар за унутрашње послове огласио за добру.

" Слично као у Енглеској организована је полиција и у Шкотској,

ИУ. Ирској од 1836. год. постоји једноставна, чисто државна жандармерија, "чији трошкови падају искључиво на терет Рисан

У