Policija

= ИЗ —

• немају довољно средстава за издржавање или исхрану, оснивају се Обданишта, Склоништа и Ђачке Трпезе у којима се помаже деци у исхрани и другим потребама, и заштићују од штетног утицаја рђаве околине. /

За младе девојке и младиће без родитеља и родбине установљају се Домови за младе девојке и Домови га младиће где уз најскромнију цену имају. стан, а по могућству и храну, и где се добри васпитачи — домаћини старају и о њиховом васпитању и владању. |

За сву осталу са свим напуштену децу — ратну и другу "сирочад, о којој нема нико да се брине, установљени су нарочити државни органи — Обласне, Окружне и Месне Заштите Деце и Младежи, који су дужни да сву ту децу попишу, ИсПЕтају њихово стање, да их сместе по породицама, да им одреде редовно или привремено издржавање из државног буџета и да се и даље старају о њиховом напретку и васпитању.

За лечење болесне деце установљава се у свакој Области по једна или више Дечијих Болница уз Дечије Домове, а по мањим местима Дечије Амбуланте.

Кад није могуће сместити сироче или напуштено дете у породицу, што је за дете најбоље, оно се прихваћа у дечију станицу, тде му се указује помоћ или даје привремено скловиште док се не смести у породицу, на занат или другу уста. нову. Сва деца, која не могу ни преко дечије станице да се збрину, скупљају се у Обласни Дечији Дом, где се привремено примају, посматрају и у домским радионицама опредељују за који су посао или за који су завод (насеобину, поправилиште, санаторијум, за глуво-неме, слепе или инвалиде), где се стално намештају и где се даље о њима води стална брига и указује потребна помоћ. Обласни Дечији Домови имају сем тога и дечије болнице где се примају сва болесна деца.

Домске су радионице у исто доба и занатске и друге школе у којима се израђују све потребе за децу и њихове установе, и где се даје посла и обуке и оној деци која имају своју кућу, али их треба упутити у живот и морално помоћи.

Државна Заштита оснива и има завод за целу земљу као што су Поправилишта, Домови за глуво-нему, слепу џ богаљасту децу, Санаторије и Насеобине, као и централне мага= нине за снабдевање материјалним потребама.

„Полиција“ 2