Policija

19— >

других узрока. Нас интересују нижи полицијски чиновници, јер емо и сами по струци полицајац. О другима ће, свакако, проговорити њихове колеге. |

Реч је о начелницима и писарима среским, писарима окружним и члановима квартова. Нећемо претерати, ако кажемо, да скоро половина полицијских чиновника и сада има плату из 1915 године. Не може им се повећати, јер се испречио закон, који је требало одмау, по ослобођењу земље, изменити. И док из честих указа у службеним новинама видимо, да новопостављени нижи чиновници у Министарствима добијају почетну плату од 1500—2000 и 3000 динара, дотле многи полиц. чиновници | у унутрашњости и данас, после дужег низа година службовања — има их и са службом од по 10—15 и више година — имају годишњу плату од 1200—1500—3000 дин. Помислите каква аномалија; начелник срески са максималном платом од 3000 динара после 20 година службе, а писари Министарства са почетном платом од 3000 динара2!

Ако данашње" прилике за живот захтевају да почетна плата једнога чиновника у Министарству треба да буде 3000 динара, онда, у толико пре, треба да је сада већа плата и једнога начелника срескога, члана и писара, и због тешких услова за живот и због њихове дугогодишње службе. И још нешто: какву ће вољу имати за рад један начелник срески или писар када га његов дојучерањи практикант стиже у положају и плати, не због способности, већ због оскудице! чиновника Никакву. И због тога су многи чиновници и постали апатични према пословима, јер не виде будућност ружичасту. А какве зле последице наступају по државну администрацију и државне интересе због апатичности чиновника према пословима, то сви знају.

И још нешто: због оваквог тешког. положаја, због никакве плате, настале су спекулације чиновника полицијских мењањем струке што је од штете и по саме овакве чиновнике и по државну администрацију. |

Све је ово требало имати у виду у своје време, и, по ослобођењу земље, повећати плате нижим полиц. чиновницима у унутрашњости, односно изравнати их са платама нижих чиновника Министарства, и на тај начин олакшати им живот и дати им воље за посао. још није доцкан да се ово поправе Боље је зло уклонити и у дванајестом часу.

Витор Д. А шеф кабинета Мин. Унутр. Дела