Policija

ава 7 ем

77 121 = ,

оном у Лондону. Али би, на жалост, овај корак направио драетичну промену у пољском Ку патка закону, који је био редигован баш | 258 долазак ове мусије у Пољску.

18 У ови С енглеског Мих. М. Т,

Крајњи бињ (О Ар. делатности је срећан и задово-

· љан живот, јер срећан и задовољан живот никад и никоме не

долази сам по себи, већ се: срећан и задовољан живот мора остварити. Стара изрека: „Сваки је ковач своје среће“ важи како за појединца, тако и за социјалне јединице: породицу, народ, државу. Према овоме узалуд ће и појединци, и поро- | жице, и народи и државе тражити и очекивати срећан и задовољан живот, ако се они не буду и старали да себи створе такав живот.

Старање да се створи срећан и задовољан живот припада: у породици старешини породице, а у држави и народу државним управљачима и народним преставницима. Али људско друштво препуно је многих и разноврсних социјалних недуга, препуно је беда и невоља, које ометају и отежавају рад на стварању срећнога и задовољнога живота. Но трезвени државни управљачи, свесни своје дужности, познавачи метода и путева којима се долази до срећнога и задовољнога живота, неће застати пред тим сметњама и тешкоћама, јер се њихова дужност баш и састоји у томе, да отклањају сметње и тешкоће у садашњости, и стварају погодне услове за бољи живот у будућности. Прва и највећа сметња и тешкоћа за стварање бољега и срећнијега живота је сирошиња. Али ни« сиротиња не долази сама по себи, већ се и сиротиња ствара. Сиротињу ствара или рађа сиромаштво. Сиромаштво храни и одржава сиротињу..

Чувени милијунар Анде Карнеџи издао је силне милијуне на сиротињу, али није издао ниједне паре у облику милостиње за одржање сиротиње. У своме опису: „јеванђеље богатства“ он убедљиво разлаже и доказује да сиромаштво треба уништавати, а не одржавати, а милостињом се сиромаштво отхрањује и одржава. Стога он своје милџјуне не троши на дељење ми–