Policija

= 123 —

1. да лицима испод 18 година не дозвољавају јавну продају (колпортажу) Ни вршење јавне службе или услуге;

2. да не дозвољавају да деца по улицама просе;

3. да ову децу која на овај начин траже зараде, упућују Месним, Окружним, или Обласним Заштитама Лецеи Младежи, да им оне укажу помоћ и заштиту.“

Министарство Унутрашњих Дела, на основу предње преставке и молбе, издало је распис под У.Бр. 7771 од 12. новембра, у коме је свима полицијским властима у 1 наређено: 1. да нико не сме у будуће вршити никакву јавну продају по улицама: новина, јестива, цигарета, цвећа и др. и да нике не сме вршити никакву јавну услугу публици: чишћење обуће, | пренос ствари и др. без претходног одобрења полицијске власти.

2. да полицијске власти не могу овакве дозволе издавати младићима испод 18 година ни деци у опште.

3. да се деци забрањује просјачење по јавним местима, и

4. да полицијске власти свако дете сиромашне породице, дете без родитеља, као и свако напуштено дете уопште, које“ тражи зараде од јавне продаје или јавне услуге, одмах упућују најближим Државним Заштитама Деце и Младежи.“

Минула су већ три месеца од како су издата ова наређења, и ми и данас имамо исто онакво стање, као и пре ових. наређења; у свима већим варошима ипак се виде читави батаљони чистача обуће, продаваца новина, цигарета, дувана, колача и др. Значи да су и ова наређења, као и многа друга добра и корисна наређења, остала мртво слове на хартији, као што те. у нас, на жалост, обично бива.

Ово је једна врло карактеристична и врло немила појава. "у нашем државноме животу. Како ће се у нас моћи изводити побољшања у здравственом, просветном, економском погледу, и осталим правцима нашега друштвенога живота, ако и најбоља наређења наших централних власти буду овако остајала само мртво слово на хартији! То би значило да у нас нису могућа никаква социјална побољшања.

Често пута у нас се сматра да је за неку ствар довољно: учињено, ако су издата строга наређења. Старање за извршење издатих наређења или контрола над извршивањем наређења, као и одговорност за неизвршење наређења, у нас су слабн,.