Policija

(140 -

остављала њиховој судбини, онда сиротињи, као социјалноме: недугу, не само никад не би било пВај већ би тај недуг постајао све већи и већи.

На врховима државне управе тако се не може резоновати. Државни управљачи морају више гледати на опште интересе и опште добро но на интересе појединаца; они морају гледати и радити више за будућност, но за садашњост. Интереси појединца и лична добра жртвују се интересима целинеи општем добру, а мања добра садашњости већем добру будућности. Ако се деца сиротиње отргну од сиротиње, отргнуће се и од сиромаштине. Ако се деца сиротиње одшколују и спреме за какву државну службу, за трговачке или индустријске послове, или за послове ма које слободне професије, онда ће она, кад постану родитељи, имати могућности да и њиховој деци прибаве спрему за бољи живот. Социјална побољшања постизавају се, дакле, кроз генерације. | !

На завршетку још само једну напомену.

Недавно је у овоме истом листу изнета била једна мала и кратка статистика, али која запрепашћава и доноси забринутост. Изнето је да је у судским затворима у Београду било у новембру прошле године 189 апсеника, од којих 63 малолет-. ника; за шест прошлих месеци код првостепенога окружнога суда у Београду било је 508 притвореника, од којих 89 малолетника; а код првостепенога суда за Београд 170 притвореника, од којих 54 малолетника; код Управе града Београда кажњено је 384 малолетника!

елика већина од притворених и кажњених малолетника су улична деца, деца сиротиње. ,

Сиротињска деца или деца са улице су један непресушни извор тих малолетних преступника, које полиција гони, хвата, затвара и кажњава. То је средина из које се рекрутују најпре малолетни иступници од којих после постају пунолетни преступници и ЗЛОЧИНЦИ.

Зар интереси свих нас као целине на налажу да овај извор треба да пресуши |

Писац ове мале статистике жали што држава издаје око 5,000.000 динара годишње на гоњење, хватање, чување и осуђивање злочинаца, а не даје ни пет пара, да се бар најмањи