Policija

45

лаца. По три месеца годишње школе употребљују на отпуст старих и пријем нових слушалаца, на евентуалне оправке зград и на одмор особља. Програм наставе саставља командант жанкармерије у споразуму са односним референтом у министарству унутрашњих дела. План и распоред за извођење наставе саставља први командант школе и подноси га на одобрење команданту жандармерије.

Предавања се држе из кривичног закона, из полицијске уредбе, из правила за вршење жандармеријске службе, из закома о жандармерији, из закона о општинама, из закона о удружењима и зборовима, из закона о лову и риболову, из закона о чувању народнога здравља, из правилника 0 грађевинама на селу са разумевањем планова тих грађевина, из указивања прве лекарске помоћи пострадалима, са распознавањем епидемичних болести код људи, животиња И биља, из распознавања фалсификованих животних намирница, из 1ст-. ражне службе и из вођења службених књига и преписке. У другој половини курса наставник за истражну службу изводи слушаоце. двапута недељно у поље ради вежбе у прављењу скица и описа на месту злочина, снимања трагова и рада са полицијским псом. Слушаоци се изводе неколико пута до 06лижњих фабрика у погледу построја радничких станова, предохраних мера од пожара, осветљења, вентилације и осигурања машина да радницима не нанесу повреду, и ради упознавања грађевина на селу.

ШИколе раде по 8 сати дневно, свакога дана осим недеље. Слушаоци имаду од првога дана жандармску плату и униформу. Стан и храну добијају у школи и то стан бесплатно а храну плаћају из своје плате. Пре почетка курса слушаоцима се саопштава у који ће крај земље бити упућени по свршетку школе. (Ово омогућава будућим жандармима да се у тоху предавања јаче заинтересују стварима које ће им бити од особите потребе у крајевима у којима им предстоји службовање. Они који иду у индустријске крајеве, обратиће већу пажњу на предавања и тумачења из закона о удружењима и зборовима и прописе о штрајкачима него ли они који иду у планинске пределе. Они који ће бити са службом на граници према Русији и према краљевинама на северу земље, јаче ће се заинтересовати прописима о кријумчарима мн о војним бегунцима, него они који