Policija

= 101 —

нека без разлога миого не говори, па саопћи ли му ткогод што о приватним каквим приликама, то нека свакако послуша, али нека не изриче одмах свога мњења и нека се о том не. упушта у никакову расправу. |

Жандарм нека не тежи никада за тим, да што могуће више разних омањих протузаконитости установи и пријави, него нека баш насупрот настоји, да праводобно доброхотном подуком и опоменом предусретне, да се такове протузаконитости у опће нити не догађају; крупније протугаконитости мора жандарм у сваком случају одмах да пријави надлежној области.

Службени поступак жандарма нека никада не изгледа као каково хотомично прогањање или напастовање, јер тим изазива онда само мржњу и непоуздање, а према јавности се приказује пристрасним и неправедним, што никако не може да буде у интересу његова угледа.

У каково расправљање или чак препирање са опћинством нека се жандарм никада не упушта; своје одредбе и опомене нека изриче кратко и јасно, а нека се при том кани сваког сувишног говора; чим је при свом уредовању на риечи краћи, тим ће брже доћи до повољног успјеха, а поготово кад опћин-. ство знаде, да жандарм осим риечи има и оругих законитих сретстава, којима осигурава проведбу својих одредаба..

Жандарм треба да и у најодлучнијим и најпогибељнијим часовима остане вазда мирним и хладнокрвним, те нека се никада неда можда поспрдним и увредљивим поклицима завести на странпутицу; при том нека вазда на уму држи ону стару | и добру реченицу: „Добра реч свака врата отвара.“ Не рнетко ће жандарм при стрки и гунгули згодном подуком и разјашњењем или благом упутом на посљедице више получити, него ако претјераном одлучношћу престрого или дапаче грубо узпоступа.

Присилна сретства и силу у опће нека жандарм употрисби само у скрајној нужди, па н тада само у толико, колико је то баш неопходно нужно и да се — у колико је то могуће избјегне било каквим неповољним посљедицама.

Главно, што се од ваљаног жандарма очекује и захтиева у саобраћају са опћинством, јест пристојност и сусретљивост, па нека при том жандарм вазда на уму држи, да је он ради опћинства, а нипошто да је опћинство ради њега.