Policija

= ПАЋ ——

дарме тако и њихове старешине, да потребна знања и материјалну спрему одржавају стално на савременој висини иу реду. Поред стручног образовања и нужног обавештавања, скупови служе развијању и одржавању добрих другарских односа међу жандармима, јер се том приликом дају обавештења и учине договори за заједничку службу, нарочито на границама срезова и службених реона.

Доласци на скупове нису тешки, пошто је земља изукрштана железницама и добрим сувим путевима. У мање насељеним и беспутнијим планинским крајевима скупови се држе на два или на три места у срезу.

КРАЂА СТОКЕ Одговарају ли купци стоке по 8 250 а. и 6. кр. закона, кад купе стоку без уверења о својини

Пре извесног времена, један првостепени суд осудио је Ћ, касапина, на затвор и мислим губитак грађанске части, за дело из 5 250 а или 6. кр. закона, јер је купио два вола од једног касапина из Београда без сточне исправе, а доцније се, међутим, утврдило, да је та стока била покрадена.

Пресуда ова одобрена је од стране виших судова, те би, по томе, изгледало, да је овде задовољена правда.

ја, међутим. ипак налазим, да ова пресуда нема законског ослонца, јер се куповина крађене стоке не може у опште кажњавати по 5 250 а и 250 6. кривичног закона.

- Неулазећи у расправу питања: да ли је законодавац чак и у 1861 години, кад је мењао 5 250 а и 6. кр. закона, могао | уврстити и стоку у ствари, као што је учињено у своје време грађанским законом, или је ову намерно изоставио из оправданих разлога, ја налазим да ове одредбе не могу сада обухватати и стоку, јер то питање друкчије регулисава закон о издавању уверења при продаји стоке од 23. октобра 1811 то„дине (Зборник ХХХ стр. 460).

Ја Ћу овде прво да изнесем два члана из поменутог зажона, како они гласе, па ћу даље изнети и разлоге за своје предње тврђење.

4%