Policija

— 150 —

руку. Мора се чинити и учинити највише што се, према данашњим приликама и средствима, којима се данас располаже, —- може. Ако се толико чини и учини, — ипак ће се учинити много. А да ли се толико чини 2

Само ради тога, да са своје стране укажемо: шта се све и данас може чинити у циљу сузбијања криминалитета код нас са средствима, која се већ имају на расположењу, — решени смо да у написима, који ће следовати, под истакнутим, општим насловом, покренемо дискусију о томе, без претензија, да ћеу тим написима бити речено све што се има рећи о стварима, о којима ти написи буду говорили, — а са уверењем да ће дискусија, којој ће они бити повод, — на крају крајева бити од користи.

[ Организација обавештајне службе

На обавештајну службу и њену организацију у циљу сузбијања криминалитета, чини нам се, наше полицијске власти нису раније обраћале сву потребну пажњу, можда и зато што се ни потреба за њом није довољно осећала. Данас без добро организоване обавештајне службе готово је немогуће водити са успехом бррбу против криминалитета. То се и код нас сада осећа, и само тиме ми можемо и објаснити околност, да наше полицијске власти све чешће чине данас представке, да им се пруже средства, мисли се, у првом реду а поготово и искључиво, новчана, да се ова служба организује. Али, као што смо и напред узгред напоменули, — полицијске власти, при томе губе из вида, да данас, при тешком финансијском стању, у коме нам се Држава налази, — нема финансијске могућности, да им се, по тим представкама, излази у сусрет, — те оваква њихова тражења морају остати, као што и остају, незадовољена. Но, то не сме ипак да их оставља потпуно равнодушним према послу око организовања ове обавештајне службе. Рачунајући са фактом, да им се новчана средства за тај посао не могу пружити, — и у овом случају имају рачунати са тим, да. је потребно ипак учинити онолико, колико се, при свем том, може учинити, и колико се може од њих с правом тражити и очекивати.

Пре свега, није немогуће, на пример, учинити, да се за ову информативну службу ангажују подручне, у првом реду