Policija

. у »#

__ 165. =

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА : “ Илија А. Глигоровић, деловођа општине Д. Михаиловачке (округ крајински) пита: „По чл. 99 зак, о општинама, општински су Часници:

председник, кметови и одборници, а ПА ИМ остало он- .

штинско особље.

По тач ем чл. 71 истог закона, општински И И часници не могу бити закупци општинских добара, нити пак дужници касе општинске. .

Могу ли општински службеници СЕ закупци општин- · .ских добара“

На ово питање одговарамо: |

По чл. 53 в. и г. закона о општинама, опшћински часници: | председник, подпредседник, кметови п одборници долазе на своје положаје поверењем грађана. Са високим одликовањем својих суграђана, они примају на: себе и више озбиљних дужности. Одборници нарочито дужни су да се старају о општинској имовини, приходима и расходима; да израђује буџети контролишу утрошак општинског новца; да се старају о стварању повољних услова за економско, културно. и здравствено напресдовање оних чије поверење уживају, и према томе сасвим је логично што је законодавац чл. 71 зак. о општинама забранио општинским одберницима и осталим часницима да могу бити општински службеници, лиферанти, предузимачи, закупци општинских права и добара, јер кад би они то могли бити, онда не били слободни у доношењу својих одлука, пошто би, због својих личних интереса, могли доћи у искушење, на штету суграђана који су их одликовали својим поверењем. |

· Службеници општшински нису од народа изабрани; они стоје под контролом општинске управе и одбора, и не решавају о општинским пословима, већ само извршују одлуке одбора и суда општинског, према овоме по своме МАРЛИ вису | "у стању да непосредно утичу на решавање.

На основу свега овога, и пошто законом. о општинама није изрично забрањено ошштинским службеницима да могу бити закупци општинских права и добара, лиферанти, предузимачи и т. Д. — као што је то учињено за општинске час- · вике — уредништво је мишљења да они то могу бити. | У ђе