Policija

— 183 —

г. Нептоп-а префекта париске полиције, који је умро почетком рата.

Последњим декретима Министарства Клемансо је исто тако увећао и број специјалних комесара који званично врше функцију железничке полиције, а потајно се појављују као органи државне политичке полиције (у контра- шпијунажи, у надзору над анархистима, бољшевицима, као гранична контрола над странцима и т. дД.). Они су потчињени нспосредно средишном одељењу јавне безбедности (зигећб сепета!е) Министарства Унутр. Дела.

У опште, за последње три године, у Француској Републици · преовлађује тежња за замену општинске полиције у варошима државном полицијом. Многе ваошке општинске управе и утицајна локална штампа, као на пр. у Ници – једнако траже што брже увођење државне градске полиције за активну борбу, гледајући у овој мери најбољу гарантију за обезбеду и заштиту становништва од свију могућих криминалних преступа, за коју се борбу, мало плаћена, рђаво припремљена и рекрутована по протекцијама варошких политичара, општинска полиција показала неспособном.

Помоћ сирочадима аустријских,а специјално бечких полицајаца. — Међу швајцарским полицијским чиновницима врши се пропаганда да сваки међу њима, који је у могућности, узме по које дете пострадалих бечких полицајаца, која су сада на улици гладна и у бедноме стању.

Има највише вероватноће да

ће се прихватити предлог да се приме 40—50 такве деце у швајцарске санаторијуме или дечје домове, где би била издржавана прилозима свију полицајаца. · Док се питање са њиховим пријемом не оконча, одлучено је да се одмах пошаље таквој деци и њиховим породицама помоћи у оделу и животним намирницама. Питање о прихваћању сирочади и наших у рату палих другова, заслужује тако исто озбиљну пажњу свију нас. Предлози у томе смислу добро би дошли да се нађе најзгоднији пут ка најбољему решењу.

Дом за васпитање малолетника. — У прошломе смо броју донели, да је ова корисна и једина у нас ове врсте установа на путу да понова почне“ посао. Знајући да многе читаоце „Полиције“ живо интересује питање заштите морално-посрнуле деце, па следствено и стање првога завода за њихову поправку,