Policija

Година УП. 15. ОКТОБАР 1920. ГОД. Бр. 10 и 20.

ПОВОДОМ ПОЛИЦИЈСКИХ УКАЗА

Као природна последица многобројних полицијских указа, који се један за другим нижу још од повратка у ослобођену отаџбину, и који највећим делом нису били изазвани стварним интересима државне службе, ових дана објављени су велики укази о размештајима среских начелника и секретара начелстава. Њима је обухваћено око 150 чиновника, без мало све среске старешине и секретари окружних начелстава (има их свега 160) на територији Северне и Јужне Србије.

Према обавештењима, која су дата јавности, ови укази имали су за циљ да васпоставе неку поремећену „партијску сразмеру“ међу полицијским чиновницима, да би се на овај начин што боље обезбедила слобода избора.

Ми нисмо никакви партизани, и с тога нас се партијска страна ових указа ништа не тиче, али као стари полицијски чиновници, и представници листа, који има за задатак да се стара о напретку полицијске струке, не можемо да прожууано а да не констатујемо ово што следује:

1. У току последњих година, а нарочито од повратка у вемљу, приликом израде полицијских указа обраћа се све мања пажња на стварни интерес државне службе, спрему, савесност и ревност чиновника, и манифестује све већа тенденција да се ови битни основи државне службе замене партијским интересима, партијским квалификацијама и протекцијом. У овом циљу и на овај начин, у полицијску струку уведени су многи нови и са службом недовољно упознати људи, а из ње удаљен знатан број старих и искусних чиновника, што је имало за последицу приметно опадање струке у погледу квалитативном.

2. На изради полицијских указа увелико суделују и неовлашћена лица — разни партијски одбори и комитети — која чиновнике познају само по партијском обележју, и којима је

1