Policija

аб

више стало до локалних партијских но до општих интереса. Полицијски чиновници постали су у последње време предмет "формалног погађања и цењкања између појединих странака, на највећу штету интереса државне службе и њиховог угледа. На овај начин чиновници се, У највише случајева против своје воље, увлаче у политику и деморалитшу. Међутим, интерес њихове тешке и деликатне службе неминовно захтева, да они буду што даље од активне политике и несавесних партијских "утицаја. Полицијски чиновници, кабд и сви остали пржавни чиновници, нису и никад не треба да буду у служби појединих партија, већ само у служби државе. Свако друкчије схватање и поступање мора се окарактерисати као антидржавно.

3. Приликом постављања и унапређења чиновника не води се довољно рачуна о спреми и осталим квалификацијама. Партијски интереси и протекција и овде се првенствено имају

"у виду. Млађи и махом неспремни чиновници неправедно су

гурнути испред старијих и спремнијих колега; запостављени чиновници све више губе веру у каријеру и напуштају струку; дисциплина је знатно попустила; неопходно потребни ред и хармонија У служби поремећени су; осећај дужности све се више губи.

4. И само премештање чиновника не врши се, у највише

· случајева, због стварне службене потребе, већ због партијских или личних разлога. Овом приликом не води се никаквог рачуна

"о фамилијарним и материјалним приликама чиновника, вити о осталим многобројним незгодама којима се они честим премештањем излажу, махом неправедно. Скоро је обичан случај, да се старији чиновници, који имају децу за школовање, бацају у најзабаченија места, а млади и нежењени држе у вароши. Али је највећа мана ових премештаја што су врло чести. Данас је ретко наћи чиновника који у току последње две године није неколчко пута премештан с једног краја Србије на други.

Ове појаве не само што су жалосне за полицијске чиновнике — јер их понижавају и мрцваре — већ су у највећој мери и штетне по целу полицијску струку — јер је из основе дезорганишу.

Констатујући их овако јавно, ми најенергичније против њих протествујемо, и тражимо да се једном престане са овим