Policija

= 7198 —

Из овога видимо да је потребно претходно утврдити постојање иступног дела па туженог позвати на одговор. А кад се тужени позове на одговор он треба да буде пажљиво саслушан и све што каже, а нарочито оно што би рекао у своју одбрану, — да се запише у његовом испиту и да се његова одбрана извиди. У кратко речено општински суд треба да се стара да приликом ислеђења извиди све оно што туженог терети а тако исто и оне околности које га бране и кад то све уради да приступи пресуђењу дела, ако хоће да пресуда буде „справедљива“ и на актама ислеђења заснована. А то сваки суд треба да хоће и дужан је да се стара, да му рад буде правилач и на закону основан.

Веома је потребно, да се приликом ислеђења води рачуна и о томе: да ислеђењу буду присутни иследни сведоци, јер, по 8 19. полиц. уредбе испит оптуженог и сведока врши се пред иследним сведоцима. Ове иследне сведоке бира отштински одбор у смислу наређења 5 28. кр.с. пи то у варошким општинама 12—24, а у другам општинама 6—12 по могућности писмених и честитих грађана и по двојица од ових овако изабраних иследних сведока морају при сваком ислеђењу бити присутни. Ови сведоци потписују се на протоколу ислеђења са напоменом да је испит оптуженог и сведока пред њима држан. Они имају право да на испит учине и примедбе, ако би то било потребно.

Општински суд изречене пресуде по иступним делима, сам извршује и у том циљу он има право употребити законом допуштена средства да би пресуду извршио, а општина је

дужна имати зграду са две собе. за затвор притвореника — (В. | чл. 14. закона о општинама). | За извиђање иступних дела општински суд наплаћује таксу у смислу одредаба закона о таксама (види Т. Бр. 370, 371 а 372 закона о таксама).

Рад. Т. Филиповић. (Наставиће се.)

ОДРЖАЊЕ ЈАВНОГ РЕДА И МИРА

После дугих и мучних минулих ратова, и толико проливене жрви за ослобођење и уједињење целокупног српског племена