Policija

БИО

чајеве у срезу. Те полицијске наредбе обухватају све што има

· за циљ: 1. личну и шмовну безбедност; 2. ред, сигурносш и лакоћу саобраћаја по јавним пушевима, улицама, пијацама, мостовима и водама; 3. ред на трговима у вароши и јавну продају живошних намирница за јело и пиће; 4. ред и поредак приликом скупљања људи на једном месту, као: на вашарима саборима, јавним свечаностима и т.0“ ,

По 55 21. 23. и 24. устројенија управитељства вароши Београда од 11. јула 1860. год.:

„Ако би каква опасност владашељу, законом · поретку, као и у опшше благостању земље грозила, управитељ ће шакову законим пушем предупређивати и њој на пуш стајати. Он Ће јавни мир п поредак у вароши одржавати, нарушавање личности и имања жишеља, било случајно или хопшмичне отшклањаши. Преступнике пак закона изналазиши, ватати и с њима по закону поступати“. (8 21.)

„да одржање јавне безбедносши и внушреног мира и порешка, највећи је задатак полиције имати сведјеније о располежењу грађана, 0 изопачавању и оговарању наредаба и закона, е тајним мушњама и пронашању и распростирању речи којим се неосновано мишљење и раздраженост произвести тражи“. (8 23.)

„Управишељ мора се стараши да се немир не изроди нето да се у самом зачешку свом угуши. Но аке се ипак изроди и ако лепа средсшва не помогну шоме крај учинити, шо ће управитељ имаши и дужан биши са свом решителности поступити, да мир и поредак васпосшави; и ако са имајућом силом не буде у стању ово учиниши, шо Ће он неодложено ебрашити се војној управи да му ова са својим средствима у помоћ притече“. (5 24.)

По чл. 94. зак. о општинама од 5. јуна 1903. год. (последње измене и допуне од 29. децембра 1909. год.): „Општински суд има ове власти: 1. Лолицијску да одржава ред и безбедност „у општини по прописима законским и по упусшвима и наредбама државне полицијске власти...“ и т. д.

И најзад:

По чл. 2 под ж) уредбе за службу комесара железничке и паробродске полиције од 1. октобра 1919. год. „Дужности су железничке и паробродске полиције ове:...ж) да се стара