Policija

— 810 које се извиђа на тужбу, требало би да при подношењу тужбе: депонује и накнаду за исплату путних трошкова и изгубљеног времена сведока, на које се позвао у тужби, иследних сведока и судско-медицинског експерте или вештака, ако експертизу или вештачење треба извршити.

6. Извршилац кривичног дела ако се на кривичном испиту позове на сведоке из одбране или тражи судско- медицинску експертизу или вештачење, треба да положи накнаду за исплату путних трошкова и изгубљеног времена сведока на које се позвао, судско-медицинског експерте и вештака. Не положе. ли ту накнаду у остављеном року сматраће се да њихова изјава у погледу позивања на сведоке, судско-медицинску експертизу или вештачење није ни учињена.

в. Накнаду путних трошкова и изгубљеног времена треба. неплатити сведоцима, судско-медицинском експерти и вештадима одмах по извршеној радњи, која је њихово присуство изазвала, а на каси среске финансијске управе по налогу иследника или председника прв. суда.

г. Од претходног полагања те накнаде требало би ослободити приватне тужиоце и извршиоце кривичних дела сиротног стања. Та накнада треба да буде привремено исплаћена из државне касе, и најзад |

д. Накнаду за изгубљено време и путне трошкове требало би тарифирати с погледом на удаљеност места становања лица, чије се присуство тражи у кривично-судском извиђању, од места у коме се има извршати радња, која се тражи од

тих лица. С. Д. Тодорић.

ДЕМОКРАТИЗАЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ _ Још при стварању првих Држава, тежило се на првом месту, да се ред и поредак као најбитнији осигурају, а та установа, која се у Држави стара о реду и поредку, о извршењу _ свију законских одлука, то је — Полиција, најкраће дефинисана. У колико је правилан и брз рад полицијских органа, у колико они своју службу буду вршили савесно и са вољом, у толико ће се у народу осетити задовољство слободног живота. и зајемчене имовине.