Policija

= #16 —

наше Државе; да су они: полицајци, 54 се тим именом диче и поносе. ж 6 Ж

А сага да пређемо на једну другу, вишу инстанцу — на среске старешине, начелнике срезова. Да пређемо на дужности елих чиновника у нашем Краљевству, који у народу представљају Државу, Владу и извршиоце свију могућих наређења државних установа — на среске начелнике, Потицале наредбе "ма од кога било, са врхова Централне Управе или од окружих начелника, ако срески начелник није умешан да их у народ сдроведе и прибави им важност, одмах ће се осетити у наРоду да нема реда ни рада, да нема управљача.

Срески начелник је жижа, око које се све у срезу окреће; све се од њега тражи, све се њему наређује; он је извршилац свију наређења и ако он то не изведе како треба и не дадне одмах правац, којим треба да се иде, — онда се служба неће вршити, ни Држава ни друштво неће од њега видети ни· какве користи.

На положаје овако важне, као што је срески начелник, као што мало пре рекосмо, доведени су сада полицијски чиновници, који су у полицији провели врло мало година, а негде су на ова места доведени људи из сасвим других струка, људи још неуки полицијској служби. Тим људима, посвећујемо ово · неколико реди, са молбом, да их приме, јер долазе после витегодишњег искуства.

__ Такав срески начелник, када прими дужност од Свог иретходника или његова заступника, он почиње са унутрашњим радом у канцеларији. Позвати све своје писаре, са њима се упознати и изложити им у кратко правац свога рада. По пријему дужности одмах известити окружно начелство, као и еве општинске судове. Затим разгледати рад по канцеларијама, у архиви; код сваког писара прегледати све предмете по кривичном и извршном контролнику. Предмете, нарочито злочине природе нотирати и стално их имати у виду. ;

Када се овако упозна са унутрашњим редом у канцеларији, онда треба донети распоред рада. У њему обухватити све опаске, које хоће да унесе, писарима дати општине у рад, сразмерну поделу извршити, да предмети из сваке општине буду груписани, посао у архиви поделити међу практиканте,