Policija

ЈИ "ен У РоЛОВИЋ БЕОГРАД

еј рана ијносе “'е ика Сајрме ПРОБЛЕМ СКУНФКЕ О РАБ

Сваком од нас довољно је познато да цене животним потребама скачу несразмерно — управо да немају ослонца ни у чему, већ да зависе једино од воље и прохтева појединаца, кеји су похлепни на што већу зараду п Нар.

Како у току рата, тако и носље ослобођења, та пнохлепвост захватила је како људе који су по професији трговца или пронавођачи намирница тако и оне, који се са тим пословима. никада нису бавили. Међу ове спадају и наши сељаци, који су оставили плуг к мотику и кренули у печалбу — трговину и спехулацију. Радници и надничари повисили су цене својим надннцама онако и онолико колико су хтели.

Све је ово потекло отуда, што се услед политичких врилика, које су владале за последње две године, није нашла ни једна установа државна, која би томе могла на пут стати. Није се могао наћи проблем који би задовољио једне и друге (трговца, пронавођача, раденика и потрошача). ;

Полицијске и општинске власти у споравуму са месвим одборима а на основу непотпуног и на брзу руку израђеног закона о помоћи невољнима у рату, почеле су максимирати цене намирницама. Тај се начин показао непрактичан и опасан по народ, јер су онда са пијаце нестале све намирнице за које су одређене таксе, те је постигнут обрнути циљ — да су намирнице још скупље од првобитне цене продаване испод руку.

Наги је народ слободоуман и има своју вољу која нема "гтравнца. |

Тако за време окупације, он је дрхтао од непријатеља, јер је знао да га овај може кад и како хоће: обесити интеркнрати, прогонити, затварати и т. д. за најмању кривицу, управо ка му напакује што хоће, па ипак кад је непријатељ максимирао цене намирницама догодило се оно што се м данас догађа а су намирнице нестале са пијаце и да су продаване испод руке много скупље. Ни онасност по живот и екзистенцију није га дакле могла нагнати да се покорава наредбама власти у ограничењу цена, већ је до краја остао под девизом слободне ктртовине —— те није чудо што је ово своје право вадржао у свом времену слободе, где зна да све предузете мефе и стро-