Policija

— 534 —

дидат за полицију мораће бити у њој годину дана па тек да буде примљен у службу. а " Пројекат предвиђа и установу полицијске велике школе у Версаилу. | ' Велику важност придаје Министарство у пројекту околности да се одстрани политика од полиције. Полицијским чиновницима ће наравно остати сва политичка права и право гласања, али ће им бити онемогућено да узму учешна у партијској борби или политичкој агитацији. | |

Целокупна државна полиција бројаће 85.000 људи колико је утврђено од стране Савезника. У тај број не урачунавају се 17.000 пољских ловаца и полицајци криминалне и управне групе, који ће бити у цивилном оделу. Сваки полицајац дужан је ла служи 14 година. Нових полицајаца може се узети сваке године по 6000 а толико исто имају се пензионисати или отпуштати. Отпуштеним чиновницима осигурава се пензија, ако не нађу какву другу сигурну службу.

Чиновници према својим способностима могу аванзовати у каријери до највиших положаја.

Што се наоружања тиче, Савезници су за сваког трећег полицијског органа дали по ! карабин. Револвер и ручне гранате, као и сабља или нож свакоме припада. Исто тако на 20 службеника припада по једна машинска пушка а на сваку 1000 њих по један панциран аутомобил са два митраљеза. Немачка Влада је предузела кораке, да се наоружање повећа и да сваки полицајац буде наоружан карабином.

Овај пројекат су шефови полиције проучавали до 15 септембра, када су држали другу конференцију под председништвом Министра Полиције. По одлукама конференције је редигован законски пројекат, који има да прође кроз скупштину.

Какве ће резултате показати ова реорганизација коју су диктовали и виши политички разлози, изнећемо у своје време у листу.

л.