Policija

СВИ : -

се са расправом кривичне одговорности застати па да се претходно утврди право својине, већ се о кривици претходно суди, на тек накнадно о својини. Постојање несумњиво утврђеног државинског односа довољно је за кривичну одговорност из 5 375 а казн. зак. Настаје правно питање: да ли ово важи и за случај 5 195. Сматрам, да то питање не треба овде ни постављати с обзиром на то, што се код самовлашћа из 5 195 и не појављује потреба, да се то питање о својини расправи, јер 8 195, узимајући у појам дела елеменат насиља, не може допустити, да се претходно расправља питање о својини и тиме услови кажњивост, кад он у 5 375 а кажњава самовлашће и без насиља претходно, и тек онда допушта утврђење правог својинског односа, те се тако има узети и у 59 195.

Касациони Суд такође стоји на овом гледишту (одлука одељења Ме 11383 од 25. Х. 1920.): да се питање о кривичној одговорности има претходно и независно да расправи од питања о својини. На страну да ли је ово правично или не (јер има законодавстава на пр. немачко, где се претходно расправља питање о својини), — ствар се не сме друкче решавати по нашем праву, те се као посве погрешна мора означити пракса оних судова, који самовласника остављају у државини, а приватног тужиоца упућују на парницу и питање о кривичној одговорности одлажу, услед чега се појављује по том и спорно питање о застарелости кривице за време трајања грађанског спора, као што је погрешна и она пракса, која упућује самовласника на парницу против тужиоца, остављајући такође нерешено питање о кривичној одговорности. Ова одговорност мора у оба случаја да се расправи пре расправе питања о својини.

Одељак Ш. 5 375-а предвиђа застарелост ове кривице, у ком случају самовласник не. може бити кажњен, те се има да расправи једино питање о државини. У том случају власт која суди (првост. суд или полицајска власт) има да утврди, која је страна јача, па њу да остави у државиви спорног земљишта (из !. и |. одељка 5 375-а) до свршетка спора о својини, а слабију страну да упути на редован грађански спор код. надлежног суда.

О обустави кривичне парнице до расправе у грађанској парвици питања вриватно-правног од кога зависи кривица —