Policija

И.

случај самовлашћа услед „прибављања удовлетворења“, који је очигледнији, пракси прилагоднији и „схватљивији.

Првобитно наређење 8 195 к. з. допуњено је накнадно 6-ом 375 а к. 3. у првом и другом одељку 1861, и у трећем одељку 1904 године. Ово је наређење од особите важности, ма да. иступне природе. Према његовој садржини има се наређење 9 195 и даље сматрати као опште наређење о самовлашћу,. као преступу, а наређење 8 375 а као наређење посебне природе, коју треба увек при оцени 5 195 узети у обзир ради утврђења појма кривичног дела.

Одељак 1 5-а 375 а говори о самовласном, без насиља извршеном захватању или присвајању општинске, државне и опште-народне земље. Законска је санкција: повраћај одузете земље, накнада штете и криминална казна. По том (односно истом пресудом) осуђени самовласник има да буде упућен на редовну парницу код надлежног суда да докаже да је његово право на присвојено земљиште јаче него што је општинско, државно или опште-народно. Ако би ово присвајање било извршено насилно, онда би смо имали кривично дело из 5 195, што је могуће ако су присвајање спречавали службеници општински или државни.

"Одељак П 8-а 375 а предвиђа, да ће се оваква иста санкција применити према самовласнику, ако он „на горњи начин“ т. |. самовласно — без насиља заузме сприсвојеу какво приватно добро, или преоре туђу њиву или је прекопа, или покосим туђу ливаду, или са туђе њиве обере или покупи плод (у колико ово не прелази у теже дело — на пр. крађу). Очигледно је, да се овде, као и у првом случају, има вон са самовласником, који замишља, да онима право на ту „земљу“, „приватно добро“ или „туђу ливаду“ =— „њиву“ ит. п, јер ако би он био потпуно свестан, да је то туђа ствар у пуном смислу овога појма, онда не би било самовлашћа ви из 5 195. ни из 5 375 а, већ какво друго теже кривично дело. — И у овоме се другом одељку изриче казна пре него што се расправи спор о својини: штити се казном прост државински поредак, а по том долази упућење на парницу за утврђење

правог својинског односа.

Овај правни однос упућења на парницу од особите је правне важности, јер према јасном наређењу 8 375 а не може: