Policija

— 893 —

Прописи позитивних закона пружају полицијским органима довољно моћних средстава за борбу противнепријатеља државе, и они у свакој прилици треба. да их најенергичније примењују: и као исправни чиновници и као добре патриоте. | :

Да би ову важну дужност што боље извршили, полицијски органи морају нарочито пазити на издајнике и шпијуне (велеиздаја), фалсификаторе новца и харшија од вредности, фабрикацију и продају оружја, баруша, муниције и разних експлозива, штампу, зборове. удружења, сумњиве странце, и у опшше на све појаве и личности, које могу угрозити сигурносш државе.

1 Издаја.

По науци о кривичном праву игдаја је напад на' спољну сигурност државе и њен положај, као једне силе, у њеним односима ка другим државама.

По нашем казненом законику постоје ове врсте: издаје :

_ 1) Издајничка конспирација, о којој је речу 8 83,. који гласи: „Србин, који са страним правитељством у односе“

ступи, да ово на рат против Србије наведе, да се као“ издајник отечества казни робијом од десет до двадесет година.

Ако је чрез то рат заиста против Србије поведен,. да се казни са двадесет година робије“. |

Под изразом „Србин“ подразумева се „сваки грађанин српски, био он које му драго вере и народности“ (5 4 казн. зак.).

Указом од 25. фебруара 1919. год. бр. 2092. одлучено је: да се законска снага главе [Х. и Х. казн. зак. прошири на цело подручје Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца, и да се у свима параграфима. изрази „Србин“ замењује са „грађанин“, а „српски“ и „Србија“ са „Краљевсшва Срба, Хрваша и Сло„. венаца“ и „Краљевсшво Срба, Хрвата и Словенаца“..

а Кривично Право од др. Т. Живановића (посебни део, св. П).