Policija

ових законских прописа види, разликују се ове врсте прављења и протурања лажног новца: па

1. Прављење лажног. новца, — (5 Ма. 1) хоје се састоји у прављењу новца који има изглед правог, од извршиоца подражаваног новца.

2. Преиначавање правог новца у циљу да му се 06 већа вредност — 5 145 а!. 1 к. 8.

“2. Стављање у течај лажног новца — 5 145 а. 2.

Према одлуци Касационог Суда од 9-1Х-1909 год. ' Бр. 9537: „Онај, који сам собом прави лажан новац, прави га у циљу протурања и стављања у течај те зато, остварујући тај свој циљ, он не чини тиме и још које друго дело него само оно предвиђено у првом одељку 5 145 казни. зак, а по другом одељку ОВОГ " законског прописа казни се онај који у течај ставља новац, а није га он и правио“. | | Одлуком истог суда од 5. јануара 1907. г. Бр. 135,

објашњено је, да ће постојати само једно кривично дело стављања у течај лажног новца и у оним случајевима, кад извршилац више пута лажан новац протура једном или разним лицима.

4. Доношење лажног новца са стране (из индстрансшва) у циљу растурања — 8.145, а. 2:

5. Прошурање лажног новца који је примљен кее прави — 5 146.

__Бб. Издавање под пошпуну вредност правог новца, чија је вредност од извршиоца обрезивањем смањена — 5 146. у Кз | ж ;

У погледу кривично-правне заштите са државним (металним или папирним) новцем изједначени су: монополисани формулари или хартије; таксене, поиппанске, крчмаринске и у опшше друге монополисане · марке, банкноше, акције, купони и талони Народне Банке. Тако:

По чл. 22 закона о установљењу нових државних "монопола од 3 августа 1893 год.: „Штампар који се ухвати ка штампа монополисане формуларе и хартије, или ко би се ухватио да израђује таксене, поштанске, крчмаринске к у опште друге монополисане марке, казни се по кри~

вичком закону (гл. ХИ 5 145 п 140)“.