Policija

Публика није наивна и потпуно је свесна овог недостатка професионалне спреме у полицији, — недостатка који много полицајаца хоће да скрију високим и, морамо рећи, често бру"талним држањем пред публиком. Незнање и ароганција нису зацело за то, да занат полицајца уздигну у очима публике.

Непопуларност полиције има, дакле, професионалних (не-_ довољност професионалне стране) и моралних узрока и ја се не устручавам да кажем, да су ови последњи много важнији. "Треба поправити ту моралну базу полиције, а ту поправку, « мало добре воље, релативно је лако извршити.

Полиција мора да буде прожета идејом, да она, као помоћник правосуђа и чувар реда и јавне безбедности, треба да да публици пример правичности. Она не сме да чини ништа, што се не слаже са законима и прописима. Полиција, затим треба да се подсећа увек, да публика не постоји због ње, већ да је она створена за публику. Према томе, полиција треба да се понаша према публици коректно, учтиво и услужно. Ароганцију и бруталност. те знаке глупости и незнања, треба за навек изагнати из канцеларија полициских.

Занат полицајца је деликатан, тежак и често не без опасности. Они, који га врше, често су приморани да траже помоћ од својих колега, а да би та помоћ била успешна, она треба да буде пружена добровољно. Ово претпоставља извесну свест, које данас још нема у довољној мери у полицији. Армија вој-

_ника може да буде победоносна само тако, ако су војници и официри везани осећајем солидарности, који није ништа друго до та свест о међусобној зависности. Те исте солидарности мора да има и у полицији, која је права војска у миру. Тај осећај солидарности спречиће кобне последице суревњивости која се тако лако шири међу људима истог заната, али које не спајају исте моралне везе. Кад полицајци буду дубоко осетили ту међусобну зависност, они ће примити са задовољством свако унапређење оних који су га заслужити. То унапређење "биће им сигурно јемство, да ни њихови сопствени напори неће остати узалудни, већ ће бити признати и награђени у своје време. Ово свакако претпоставља непристрасност и пра„вичност код шефова, који ова унапређења дају, али ће и они сами, пошто и они припадају полицији, баш самом солидарчошћу бити приморани на правичност. ј»