Policija

. — 884 —

' Права полиција, она која се стара о примењивању закона. предајући кривце Правди, спречава злочине и преступе и штити часне људе од злочинаца, врло је леп и узвишен занат. Да се она врши, потребан је осећај самоодрицања који се не тражи за много других заната који. још и данас, уживају много већи углед но полиција. Кад публика осети да јој модерна полиција у ствари није противник, већ пријатељ и заштитник, она ће: јој радо указати поверење, на које она има права. Полиција; | треба да буде свесна свога високог задатка и полицајци, и | виши и нижи, треба увек и свуда да га се покажу достојни. Тешку погрешку, коју учини полицајац, треба, као заједничку срамоту, да осети цела корпорација. Цело полициско тело треба. да води надзор над понашањем својих чланова и не сме чекати, да какав јавни скандал баци љагу на њега. Тек, ако се: полиција оснива на оваквим принципима, њу више неће мрзети,. већ ће је поштовати свуда, а полицајац, који је свој живот“ ставио на жртву професији, која ако се врши часно не дозвољава да се човек у њој богати, биће сматран као један од: првих грађана у држави.

Ето моралних темеља, на којима. треба подићи модерну полицију. Они, се могу резимирати у неколико речи: часност,, непристрасност, свест солидарности, учтивост према публици. Полиција, која има ове особине, може бити сигурна да ће је публика потпомагати, а то ће јој осигурати успех. До сада се обраћало мало пажње на моралне базе ове важне државне

· организације. Време је, да се то учини и пером и речју. У свакој врсти професионалног полициског обучавања треба дати места и објашњавањима моралних база нашег заната. Треба показати, колико утиче држање полиције на извесне догађаје, које је она позвана да спречи или казни. Држање једног јединог полицајца може, — ја сам, за време своје каријере, томе: био сведок више пута, — спречити крваве сукобе. Ово обучавање послужиће и да се ојача дух солидарности и узајамно поштовање полицајаца, што је неопходно потребно за кохезију“ и користан рад полиције. Један од великих принципа, ради којих је група земаља, с којима се борила Србија, подигла своје“ еружје, био је, да припреми праведнију будућност, али, на несрећу, тај принцип су већ многи заборавили. Почнимо тиме,. ашто ћемо га применити у полицији, која ће, на тај начин,.