Policija

А ДО — |

могу пореметити у срезу личну и амовну безбедност, Настаће · временом, да ова лица у колико је то могуће што више упозна. а од свију њих да има њихове тачне личне описе, а ако их може фотографисати у толико боље. Када среди прилике у канцеларији, онда одмах позива на заједничку седницу све председнике судова општинских и њихове деловође, само Бе их нодвојено примити, прво председнике, па затим деловође. Тако сакупљеним предселницима одржаће један говор, управо изнети експозе свога рада. На првом месту говориће им о најбитнијем услову за опстанак државе: о личној и имовној безбедности, јер ако се ова не може огарантовати грађанима, онда тај грађанин неће имати никакве користи од државе и друштва у коме живи.

Скренути им пажњу, да су они та лица којима је народ поверио своје најдраже благо, своје животе и своју имовину, а које они морају свим силама чувати и бдити над пина. Сва та покварена лица, рушиоце реда и поредка, дужни су сами да терају и кажњавају, а када је то немогућно, да 3атраже помоћ власти. Позвати их да се брину о здрављу народа н стоке, да пазе на цркве и школе, носиоце просвете у народу. Наша ние се сада изнова подиже, после толиких ргтова и претурбација, и зато је потребна заједничка сарадња свију, да се држава подигне и појача; да не чекају све од државе, да се они сами за своје прешне потребе збрину. Оно што наше општине највише мучи то су добри путевии друмови — њих нема. Добар друм м пут гарантија су сељаку за његов опста__ нак; ако њих нема, он ће на првом месту тешко изнети плодове свога зноја са њива, а после те продукте не може пласирати до тржишта, не може извести из свога села. По добрим путевима н друмовима цени се цео тај крај. цео срез као и све његове старешине.

"Од председника захтевати, да су на дужности тачни и савесни, да су у суђењу непристрасни, да саветују народ да се много и без потребе не тужи, да увек гледају да они те спорове међу њима сами реше и поравњају, зашта се и зову примирителни судови.

Затим пошто сврши са председницима, позвати деловође општинске. То су стубови на којима почива цела општина, они су душа општина, од њих зависи све, Зна се, да су наши