Policija

— 915 —

«смо опширније говорили у нашем чланку: „Учешће полиције "у служби кулурних предавања“, који је одштампан у нашој „Полицији“.

У тим предавањима, у којима ће срески начелник увек узети учешћа, успеће да се са народом што боље упозна, да "народу што више пружи гарантије према струци, коју пред„ставља. ,

Настојати да се у срезу по селима образују земљорадничке и потрошачке задруге, увек се старати о бољитку и благостању народа и имати у виду, да смо ми први нозвани да' му у сваком погледу што више помогнемо.

О великим празницима као о Божићу и Ускрсу, треба тувек упутити своју посланицу намењену часницима општине и народу. У њој, поред честитке наступајућих празника, треба „саветовати народу да буде сложан, радан, да наредбе претпочстављених власти, које се издају увек за његово добро, изврашују; да избегавају свађе и тужакања; да своју школу пазе, да буду верни и одани поданици свога краља и отаџбине. |

О опште народним државним празницима, када срески | начелник прима честитања, као представник Краља и Државе, треба бити, што пријатнији, све лепо дочекати, а при том одржати и један говор дошавшим, у коме се дотаћи нашег друштвеног и државног живота. наших националних идеја и изразити лепе жеље за дуг живот Владаоца и Његовог Дома.

Једну од најглавнијих напомена, коју би имали учинити

полицијском чиновништву то је: избегавање ма каквог говора

о политици са народом, нарочито то среске старешине не

треба никада да третирају са сељацима. Наш народ воли да зна „које је партије“ капетан, а „које“ писари. То се несме

знати. Полицијски чиновник може своје право као грађанин

„да искористи при изборима, гласајући за кога хоће; али да се

он' јавно обележава партијски'и да са народом говори о.по-

литици неће никада постићи успеха; он ће изгубити од свога

угледа старешинског, а тиме и цела струка трпи.

Баш зато и написасмо ове ретке. Збор прошлих поли"тичких режима, у којима је по несрећи наша полиција морала узимати увек учешћа, "створена. је она општа позната али не„оправдана мржња према једној грани ИРИНУ управе, — према полицији.