Policija

= 916 —

Последњих година, ове су се политичке страсти стишале, престали су државни удари, народ је добио слободу збора ж _ договора, добио слободне изборе, — учешће и помоћ полиције. које се више тражила са највишег места. Сада се од полициског чиновника не тражи његов партизански рад, већ се од. њега захтева једино: да буде савесан чувар личне и имовне: безбедности у држави.

У колико се срески начелник са својим особљем буде · еманциповао од старих предрасуда и буде имао у себи стваралачког духа, у колико буде продуктивног духа, у колико буде“ што више „народски“ — у толико ће се одмах у народу по" већати поверење у полицију, у толико ће пре врло лако спроводити све своје идеје и наредбе.

„Лепа реч — гвоздена врата отвара“. Само лепим, благим:

и умереним тоном, само срдачним петине са народом може“ се све постићи.

Наш народ је искрен, поштен, од старине навикнут да. своје старешине уважава и поштује. Уз то је веома проницљивог духа, па одмах оцени своје старешине.

Па и за време оних, што мало пре поменусмо, — реакционарских режима, имали смо прилике да чујемо и видимо, да су многи наши полицајци, умели лепо са народом, да се одрже у власти, да задовоље и своје претпостављене и да народ на њих не виче и да их опет воле и поштује; јер народ је увидео да оно што се радило није било воља његовог старешине, већ да је он морао то извршивати и радити. Али, на жалост, од тада ми млађи нараштаји полиције носимо: једнако на леђима све грешке тадање полиције и мржњу и неповерење народа према нашој драгој струци.

На нама је сада, да прегнемо свим силама, да унесемо сву своју душу и срце у полицију, да нашим поступцима учинимо да полицију препородимо; да је у народ уносимо здравим. им поштеним идејама, да изгладимо све старе грехе полиције,. — да сломијемо ону велику брешу између нас полицајаца и: народа; да настанемо, да се народ увери у искреност и корисност нашег рада, да је све што се ради и предузима намењено његовом благостању, његовом осигурању живота и рада..

На нама је, да створимо народну полицију, да нас народ. заволи, јер тада ће нас он у нашем раду помагати, јер тада.