Policija

5 108 ~

ногледу ове реформе. То долази отуда, што су Француска дух њеног јединства прошли у току овога рата кроз једно ватрено крштење. Овај рат, нема сумње, да је за дух јединства француског народа учинио више него сви догађаји прошлога: века. Па ипак не треба губити из вида, да је председник републике Пол Дешанел у првој посланици народу опет говорио о неком потребном јединству. То звони као једна мала дисонанца према ранијим говорима Клеменсса и Милерана. У осталом овај највећи демократа савремене Француске никад, се није хтео изјаснити за самоуправу у регионима,:

Историја уједињења италијанског народа казује нам такође,. да су се Италијани, вековима навикнути да живе раздвојено у разним областима, у прво време тешко прилагођавали животу | у заједници. Данашње наше прилике веома личе на доба стварања Италије. У доба уједињења Итадије њен југ је донекле давао слику данашње Хрватске. Прво Мацини, а за тим Кавур, били су присталице покрајинских самоуправа. У врло кратком периоду времена Кавур је променио неколико својих планова за унутрашње уређење Италије. Прво је био за покрајинске самоуправе у историским границама, затим за нове покрајине и напослетку као да је сасвим био одустао од покрајинских самоуправа. Његов министар унутра шњих послова Марко Мингетије 1860 год. био је спремио један пројекат о административном уређењу Италије, који је у погледу покрајинских самоуправа био доста сличан данашњем пројекту г. Протића. „Али што је . Време више пролазило, вели Мисћеје Упегђо, све се више страховало, да установа покрајина може скривати клице опасногти. за државу, у толико више што се аутономистички покрет све више развијао у неколико провинција Италије. Фатална нужда ствари наведе Кавура да одрекне административну независност "Тоскани, обећану раније Бетину Риказолију (шефу тосканске револуционарне владе из 1859 године) и да је ограничи Напуљској. Када је мало месеца после тога Кавур умро, проблем је

+ Раш РПесћапе!, Та аесетганвзаћол, 1895. У овоме своме делу писац. је га враћање на ону најширу самоуправу, каква је била остварена у почетку велике француске револуције, наравно у данашњим локалним, заједницама, стр. 48.