Policija

— (989 —

домови, и по новом закону, такве домове би требало да има свака провинција. Разлика је између њих у овоме: | ' Затвори за малолетнике су гашворени, а васпитни домови су отворени заводи. У затвор се узимају деца не млађа од14 година, а у домове за принудно васпитање примају се и осмогодишња деца. да учење и гимнастику у затворима одређује се по 4 часа, а у заводиме за поправку по 6 часова дневно. Рад у затвору је обавезан и крајњи његов циљ није производња, а у поправилдишту је го васпитно средство и основна задаћа му је развитак малолетников. У затворима се зарада малолетаикова обрачунава строго, а у поправилишту то је нека врста награде, чија величина зависи од многих услова и вије вихаквим прописом утврђена. Ко буде пуштен у слободу или ко издржи казну 0 њему се више по закону не води надзор.

ИЗБОРИ ОД 28. НОВЕМБРА ЗА КОНСТИТУАНТУ

Избори, вршени на дан 28. новембра у целом краљегству за Конституанту, протекли су у највећем реду; сем на два три места где су били мали нереди, сасвим споредног значаја. За овако примеран ред на изборима, вршеним не у баш најбољим приликама, заслуга је и до свести наших грађана и до. полиц. власти које су бодрим оком пратиле изборно кретање ва сам дан избора.

Нас; у овом стручном полициском листу, интересује улога лолиц. власти у периоду пред изборе, на дан избора и по свршетку њиховом.

Изгледа, на први поглед, мало чудновато, да и полициске власти могу имати какву улогу код избора. Изгледа, али, на жалост, понеке полициске власти или боље речено понеки је волицајац сам себи дао улогу у изборима за Конституанту. Наравно, да је овде реч о његовој политичкој управо о партиској улези. Партијска прошлост наше полиције и сада је учитељица неким нашим полицајцима у овом питању. Законска забрана, под. претњом казне, утицања на слободно опредељи- | вање грађана и занас се злоупотребљава од понеког полици= схког чиновника. Заштог Зато да би се партијски препоручило.

Пн

Али, треба констатовати и нагласити, да је приликом избера.