Policija

_ вабд —

за Конституанту вроценат полиц. чиковника који су се, пред изборе, ангажовали за ову или ону странку мањи од процента. за општинске изборе. То је утешно и за похвалу. Надамо се да ће и овај заостали проценат, временом, ишчезавати и да ће нолициски чиновници водити рачуна само о својим дужностима, не водећи рачуна о опредељењу народа за ову или ону државотворку странку. ,

На дан избора полициске су власти, свесне своје дужности да одрже ред и омогуће сваког у употреби његовог права, п одржале тај ред, тако потребан. Прамеран ред у целом крањевству на дан избора задивио је иностранство и дао доказа Ф способности нашних полиц. власти и дубокој свести нашега | народа о значају избора. |

По закљученим изборима на полиц. властима била је дужност скупљање података о резултату избора и њиховом достављању Министру Унутр. Деда. И оне су н ту дужност врло добро извршиле с обзиром на саобраћајне прилике. За два дана Министарство је имало, са малим изузетком, извештаје целе земље. Нешто застоја, у погледу достављања извештаја, било је у новосједињеним крајевима; али оно има оправдања, јер се тамо избори врше први пут.

шеф Кабинета. Ман. Унутр. Дела;

з

%#

ПОЛИЦИЈА У САХАРИ

Не шетају полицајци само по Кнез Михаиловој улици већ п по шустињи Сахари. Не би човек веровао колнко има разлике у полициској служби по разним местима.

Ночетак и свршетак службенога рада тамошњих полицајаца зависи од недогледних песковитих пустара. Њихов се рад састоји или у праћењу каравана по хиљаду миља, или у томе ка скривени у заседе нва огромних песковитих брда сачекавају разбојнике, када би се ови журили оазама да утоде жеђ. Други _ опет шетају по прљавим улицама у пустињи забачених станица, не би ли као чувари реда наишли на какво учињено кривично деле.

Служба таквога једнога полицајца наоружаног до зуба, у којој ов заштвћава и чува не само пратиоце поред себе, већ