Policija

ЕЕ ;

се зма значај волиције и у уређеним државама, а камо ли у отој која се из темеља израђује, као што је наша, треба многе сторедније ствари одложити а полицији, која је у главној удози, поклонити највећу пажњу и употребити сва средства да се организује онако како садашње прилике захтевају.

Да би се у овом погледу успјешно што год могло учинити к очекивати потребне су што чешће инспекције, а све друго мање или више илузорно је и без повољних резултата.

При овоме треба имати у виду, да је повећи број полишијског особља, а нарочито у јужним крајевима краљевине, тек од скора у полицијској служби, па не само на обичним положајима, него и на оним гдје се тражи доста искуства и те иња много одговорности. Овим чиновницима, и у интересу елужбе и у њиховом личном интересу треба помоћи; а што је најгљавније, треба онемогућити и отклонити сваку радњу органа, који раде у име државе, а која би могла изгледати као незрела п еамовољна, јер она, у сваком случају, па ма како долазила мод грађана мора да изавива неповерење и несигурност у рад, кржавних власти.

· Колико ово утиче штетно на прилике и сређивање стања врло је јасно, као год што је јасно, да свему овоме најуспјешитђе могу стати на њут само то чешће инспекције.

К. Спахић секречав окр. жетињског

ИОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА

|

Фини Ерчићу, нисару среза битољског:

Квалификација дела одређује се према казнама које су законом предвиђене, 2 не према казнама које се досуђују. (ддлука Касац. Суда Бр. 8441 1909 год.)

По 55 315, 316 и 318 казн. зак. а с погледом и на 8 4% нолиц. уредбе, замењује се само казна затвора, досуђена за шстрина дела из |Е части казн. зак. као и за иступна дела казнима по специјалним законима, за чије извиђање и пресуфење нису прописани специјални поступци. |

Затвор, који судови десуђују за мреступна дела, може се