Policija

1063 —

знање да је он писац чланка, јер су специјалним законом

о штампи учињева за кривичну одговорност особена на-

ређења према којима, као што је наведено, окривљени С

није мого бити стављен под суд за ово дело (одлука опште

седнице Касац. Суда од 21-Х-1911 г. Бр. 19177)7.

У чл. 43, 44 и 45 реч је у поступку за извиђање и суђење криваца по зак. о штампи, а у чл. 56 вели се:

„Кривице штампарске и оне учињене противу одредаба овог закона, застаревају за 6 месеци од дана кад су учињене, а извршење пресуде застарева за годину дана, | од дана кад пресуда постане извршна. За прекидање застарелости важе одредбе кривичног закона“.

'_УГ јавни зборови. .

По чл. 27 Устава:

„Сриски грађани имају право скупљати се мирно и бег оружја у зборове, управљајући се при шоме по закону. да држање збора у затвореном простору није потребна пријава власти. За зборове под ведрим небом, који подлеже нарочитим законима пи уредбама, мора се претходно власт известити“.

Зборови могу бити /аени и привашни. јаван је збор онај који је приступачан било свакоме било само званим редовима грађанства, а привашан онај који неко лично сам сазива, и на који могу доћи само позвани (чл, 2 и 3 зак. о јавним 360ровима и удружењима).

Од збора се разликују проста скупљања људи на каквом месту изложеном саобраћају (улица, пут), која подлеже наредбама полицијске власти (чл. 4).

На зборове се не сме долазити под оружјем (чл. 8). нити се политички зборови могу држати у црквама, школама и њиховим двориштима (чл. У), нити страни поданици могу сазивати и руководити јавне зборове (чл. 13).

Док се председништво збора не избере, збором руководе и за ред одговарају сазивачи, а од часа кад се образује председништво, одговорност ова прелази на њега (чл. 10).

Кад сазивачи односно председништво примете на збору знаке нереда, дужни су позвати у помоћ представнике власти, да ред поврате уклањањем са збора онога, који ред на истом квари, н представник власти дужан је овом позиву одмах ода-

„Полиција“ 2