Policija

— кмд —

„још једина класа чиновника, за коју би се могло мирне душе рећи да је „пасторчад у Бога“, —- монета за поткусуривање“ и „слаба сламка међу вихорове“, =— то је класа полидиских чиновника у нашој Уједињеној Краљевини.

Неудружени, несложни и поцепани, ми дајемо потпуну и јасну слику оних седам штапова, каје је стари отац изломио без по муке док су били раздвојени, а које ни најјачи његов син није могао сломити онда, кад су били чврсто у сноп везани.

Данас, на жалост, као да се повампирило старо доба реакције, када су жене несрећних српских чиновника на мучним и претешким селидбеним путевима рађале и побапивале, кад су нејака дечица пропадала на мразу, снегу и вејавици, време, кад је српски чиновник по ћБефу појединих мрачњака бивао премештан и немилосрдно бацан с краја на крај некадање наше мале отаџбине.

Као да се вратило оно доба, кад је премештеног „по потреби“ — а бев икакве стварне потребе — чиновника. на њовом му определењу, на које је једва стигао, очекивала телеграфска наредба, којом му се указује други правац, друго место и други, још даљи, м нучнији и тежи пут.

И Ви, господо уредници, — Ви стари ветерани и заштитвици и реформатори наше уназађене струке, изволесте у уводном чланку „Полиције“ (Бр. 19) подићи свој глас у заштиту и одбрану слабих, прогоњених, немилосрдно гажених и презрених чиновника МАН струке, — позивајући их све под свети барјак „уједињења“, да се сложе, грунишу и да образују своје класно удружење.

Данас, кад су чиновници свих могућих професија и струка, ебразовали своја удружења, држимо, да неће бити ни једнога чиновника полиц, струке, који неће весело и оберучке прихватитиВаш узвишени позив, који му се одмах и свесрдно неће _едазвати и ступити у коло Уједињења, које сте Ви, господо, изволели повести. ,

| Гледајући једини спас и заштиту нашу у солидном груписању свих наших снага у нашем класном удружењу, а знајући, да сте ви главни и једини покретачи те идеје, ми чиновници јужне Србије жолимо Вас, да примите нашу искрену и _ срдачну благодарност ш уверење, да ћемо до крајњих граница паше моралне и материјалне снаге, увек, свесрдно, радо и ве-